Vandaag en gisteren hebben alle leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen in Nederland de papieren doorstroomtoets gemaakt. De kinderen hadden eerder allemaal hun advies van de meester of juf gekregen. De doorstroomtoets is een verplichte toets die alle kinderen digitaal of op papier moeten maken. De uitslag van de toets wordt in maart verwacht en de leerkrachten zijn verplicht* het niveau naar boven bij te stellen, wanneer de uitslag van de toets hoger uitvalt dan het eerder gegeven advies.
De doorstroomtoets is daarmee een onafhankelijke extra check op het advies dat het kind al heeft gehad. Voor de kinderen was het dus eigenlijk allemaal niet zo spannend meer, maar natuurlijk willen ze nog even laten zien wat ze de afgelopen jaren allemaal hebben geleerd. De toets die gemaakt werd bestaat uit begrijpend lezen, taalverzorging en rekenen.
*Komt uit de doorstroomtoets een hoger advies dan het voorlopig advies van de basisschool? De school stelt het advies dan bij naar het niveau dat uit de doorstroomtoets komt (bijstelling van het schooladvies). Alleen als de school de bijstelling niet in het belang van de leerling vindt, dan kan de school besluiten dat het schooladvies blijft zoals het was. De school moet uitleggen waarom ze dit besluit neemt.
Zit er meer dan een half niveauverschil tussen het schooladvies en het toetsadvies? Dan kan de school ook besluiten om het schooladvies naar één van de tussengelegen niveaus bij te stellen. Ook dat moet de school motiveren.
(foto: Willibrordusschool Oud-Beijerland)